Eutonie

1.   Wat is eutonie?

Luisteren naar jezelf, je grenzen respecteren, zorg dragen voor jezelf ... zoals de natuur het bedoeld heeft... met zorgvuldige aandacht voor aanrakingskwaliteit ... opdat je innerlijke sprankel alle kansen krijgt... om je te doen schitteren... Want je bent het meer dan waard! Wil jij ook meer genieten van het leven? Lukt het je maar niet om in het nu te leven omdat het verleden nog zwaar op de maag ligt of omdat je hoofd steeds al bezig is met wat je nog allemaal moet gaan doen? Voel jij je vaak moe, overvraagd, heb je pijn of ben je je innerlijke sprankel kwijt? Dan kan eutonie jou een heel andere kwaliteit brengen... Door op een natuurlijke manier te leren bewegen zodat bewegen plezierig wordt. Je lichaam leren kennen en grenzen leren voelen en bewaken. Een weg vinden naar moeiteloos bewegen ligt binnen iedereen zijn mogelijkheid. Misschien is EUTONIE wel iets voor jou? Het is in ieder geval helemaal mijn ding!  

Eutonie is mijn passie. En ik kan mijn passie beleven dankzij zoveel mensen die zelf de weg naar mijn eutoniepraktijk vinden of de wegwijzer van iemand anders hebben gekregen. Maar ook door mensen die zijn doorverwezen door de huisarts, de neuroloog en de psycholoog. Want de eutonie werkt in op heel veel verschillende aspecten van het menselijk lichaam. En dan ben ik dankbaar en trots... trots op al mijn ontdekkingsreizigers... groot en klein. ❤️

De Eutonie is een DOWN-TO-EARTH methode waarbij de huid, spieren, botten en gewrichten centraal staan. Het dagelijks leven is vaak hectisch waardoor je niet altijd tot rust komt. Dat geeft spanning op je spieren. Als die spanning blijft, kan dat ongemak en pijn geven. Eutoniewerk brengt balans in spieren en spierkettingen en verhoogt lichaamsbewustzijn en -comfort, bewegingsplezier en levenskwaliteit. Je pakt het probleem aan bij de oorzaak. Je leert eenvoudige oefeningen die voor iedereen toegankelijk zijn en waarbij je vertrekt vanuit wat je voelt en waarneemt in je lichaam en die je de mogelijkheid bieden om jezelf te helpen. 


2.  Mijn ervaring als eutoniepedagoog.

Ik vind het fantastisch wanneer mensen nieuwsgierig zijn naar wat eutonie is en hun moed bij elkaar rapen om dat te komen ontdekken. Ik weet hoe moeilijk het soms is om onbekend terrein te gaan verkennen. Niet wetend wat je te wachten staat of wie je voor je krijgt. Ik heb bewondering voor die ontdekkingsreizigers. En hoe fijn is het om met deze mensen op je mat te werken, om hun verwondering over hun lichaam en over de eutonie te mogen waarnemen. Ze voelen het verlangen naar meer kwaliteit in hun lichaamsbeleving en ze ervaren dat dit binnen hun bereik ligt. Ze genieten van de deugd, maar ze komen soms ook zichzelf tegen in hun grenzen. Door de juiste aandacht hebben ze maar al te vaak de kans genomen om deze grenzen op een zachte manier zich te laten verleggen. 

Zo zie ik mensen oefen op mijn mat. Meermaals per dag al meer dan 12 jaar lang. Er waren momenten dat het makkelijk ging, er waren momenten waar tijdens het oefenen de moeiteloosheid wat op zich liet wachten. Maar de bereidheid om te luisteren naar hun lichaam en te aanvaarden wat er op dat ogenblik mogelijk was, bracht hen bij de verwondering over de kwaliteit die het geworden is. Een kwaliteit waar ze maar al te vaak niet van hadden verwacht dat die voor hun was weggelegd. 

Ik ben hun heel dankbaar dat ik getuige mocht zijn van al zoveel eutonieverhalen. Dat ik mocht genieten van hun verwondering bij hun groeiend lichaamsbewustzijn, hun lichaamsplezier en meer levenskwaliteit. Want dat is wat de eutonie hen bracht, keer op keer.


3. Voor wie werkt eutonie?

Eutonie staat open voor iedereen die zichzelf wat beter wil leren kennen. Ook kinderen vinden het bijzonder fijn. En ik vind het fantastisch om met hun op eutonie-pad te gaan. Het is toegankelijk voor kleuters, kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

Doordat ik meer dan 10 jaar actief in het onderwijs heb gewerkt met eutonie ben ik gefascineerd, geprikkeld, verrast, nieuwsgierig, euforisch en ontroerd geweest door de mogelijkheden dit aan mijn leerlingen gaf op motorisch, emotioneel, cognitief en relationeel gebied. Alle aspecten van hun persoonlijkheid kregen dankzij de eutonie enorme groeikansen. Dit geldt eigenlijk niet alleen voor kinderen maar voor iedereen die aan eutonie doet.

Ook voor jeugdige tieners is eutonie een zeer waardevolle meerwaarde in de aanvaarding, ontwikkeling en ontdekking en beleving van het veranderende lichaam dat nieuw voor hen is. De typische niet mooi rechtop staande houding die je bij pubers heel vaak ziet, meestal tot ergernis van vele ouders, is heel normaal vanuit de spierketting waarin ze op dat ogenblik extra actief zijn. Door aan eutonie te doen, komt hier meer evenwicht in en komt de mooie rechtop gerichte oprichting vanzelf. Daarnaast plukken ze nog tal van andere voordelen hiervan. Zo is het ook een manier om lengte te brengen in de spierketting die helpt bij groeipijnen en groeispurten. 

Maar evenzeer volwassenen die al jaren in foute bewegingspatronen zitten waarbij er in hun houdingen allerlei ongemakken opduiken, beschikken dankzij eutonie over de mogelijheden om deze patronen te overschrijven. Het vraagt iets meer tijd en aandacht maar op een drie tal weken kan er al heel verandering op gang gebracht worden. Zeg nu zelf... als je iets kan veranderen op zo een korte tijd dat je misschien al 40 jaar anders doet is toch verwonderlijk. Deze mogelijkheid tot verandering is een kwaliteit van het lichaam maar wordt mogelijk gemaakt door de kracht die de eutonie in zich draagt. Dit kan door de fundamenten waarop de eutonieleer is gevestigd namelijk... het menselijke lichaam met huid, huidlagen, botten, spieren en gewrichten.


Het aanbod binnen eutonie is ook verschillend. Er zijn verschillende manieren waarop je met eutonie kan werken zodat jij kan kiezen wat het best bij je past. U vindt bij de prijslijst hier nog extra info over.