Activeer je nervus vagus.

Waarom stress niet alleen tussen onze oren zit.

Lange tijd zochten we het antwoord op stress- en angstklachten in onze hersenen. Recent onderzoek toont aan dat we verder moeten kijken dan dat. Cruciaal is de nervus vagus, die door je hele lijf loopt en in contact staat met al je organen. Geen wonder dat je stress en angst in je hele lijf voelt. Het goede nieuws is: je kunt via diezelfde nervus vagus ook positieve boodschappen aan je lijf geven. Verbinding maken met anderen is daarvoor cruciaal.

Dit inzicht ligt aan de basis van het baanbrekend werk van de Amerikaanse neuropsychiater Stephen Porges. Stressexpert Luc Swinnen vertaalt zijn inzichten naar heel concrete handvaten die de nervus vagus positief stimuleren. Zo kun je stap voor stap je veerkracht versterken, je angst verminderen en stress gerelateerde klachten een halt toe roepen.


En ook dit is waar we in de eutonie erg intensief mee bezig zijn. Ik ervaar dat het klopt, dat het voor iedereen werkt en er dingen fundamenteel veranderen wanneer je inwerkt op de nervus vagus. 

En dit is een prachtig boek dat deze materie heel goed verstaanbaar maakt. Het leest erg vlot en fijn. Het bevat theorie rond de werking van dit zenuwstelsel, maar ook heel wat praktische oefeningen.

De reactie op dit boek die ik hoor van mensen in mijn praktijk, is vaak dat ze blij zijn dat ze het hebben gelezen. Dit omdat het hun nu veel duidelijker is waar bepaalde gedragingen van zichzelf, van hun kinderen of partner na trauma vandaan komt. En als ze het beter begrijpen, kan er op een meer aangepaste manier mee worden omgegaan.

Dit boek is echt een pareltje.